FMK voor Theatermakers van de Jeugdtheaterschool Zuidoost

In 3 sessies (2 avonden en 1 volle zondag) leren wij, Sabine en Maaike van WonderWhy, de theaterdocenten van de Jeugdtheaterschool Zuidoost alles wat wij te vertellen hebben over Filosoferen met Kinderen/Jongeren.

De theatermakers werken nauw met hun jonge (circa 14 jaar) acteurs samen voor een produktie en baseren daarbij de inhoud van een stuk vaak op de inbreng van de jongeren zelf. Hiervoor zijn gesprekken nodig die over soms beladen of diepgaande onderwerpen gaan. Om dit op een verantwoorde, luisterende, niet-sturende manier te doen, stellen de docenten zich open om de kunst van het Filosoferen met Kinderen/Jongeren te leren.
Hierdoor komen de filosofische gedachten van de jongeren het meest tot hun recht. Helemaal als de inhoud van het stuk zelf ook echt filosofisch van aard is!
Dit was dan ook de aanleiding om WonderWhy in te schakelen: het stuk Niet Niks gaat over de vraag wat je met je leven moet.

We begonnen de training met een overzicht van de verschillende soorten vragen binnen de filosofie (Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? En wie is de mens?)
Daarna de kunst van het filosofische vragen stellen en een live filosofisch gesprek. Heel toepasselijk voor deze cultureel begane mensen, de vraag: Wat is kunst?

Reactie van directrice van het Jeugdtheater Zuidoost, Irene Lips:
"Wat een mooie opkomst gisterenavond! En wat een vibe. Dank jullie voor jullie onverdeelde aandacht en creativiteit! Het was een inspirerende avond.
We zijn meegenomen in een tocht door de beginselen van de filosofie door Maaike en Sabine van www.wonderwhy.nl.
Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wie is de mens?
Als uitsmijter zijn we aan de slag gegaan met de vraag: “Wat is kunst?”.
De discussie kwam los. Bepaalt het publiek het? Is het een uiting van Creativiteit? Is het kunst als het niet praktisch is? Bestaat het wel of is alles subjectief? Is het een ambacht?"

Niet Niets 10+
Vervolgens gaan we nog leren interveniëren met de Socratische houding! Hoe hou je het gesprek nou filosofisch? En hoe hou je het gesprek met de jonge acteurs boeiend, diepgaand en gezellig?