ETHISCHE KWESTIES

Ethiek: Kiezen tussen twee waarden


Uit welke waarden moet je kiezen en welke kies je en waarom?


 

Casus 1: Helpen 


Situatie: Je wint de 6 miljoen in de postcodeloterij. Je moeder werkt in Zimbabwe als arts en ziet dagelijks mensen doodgaan aan ziektes die goed te behandelen zijn maar waar geen geld voor is. Met dit geld kan ze een ziekenhuis bouwen en medicijnen kopen. Moet je dit geld aan je moeder geven om daar de mensen in Zimbabwe mee te redden?


Casus 2: Liegen


Je hebt geleerd: je mag niet liegen. Je zit thuis. Plotseling klopt er een man aan de deur. Hij draagt een snor en een pet. Hij vraagt of hij zich even achter je bank mag verstoppen want er zit iemand achter hem aan. Je helpt hem: het mag. Dan klopt er nog een man aan de deur. Hij vraagt of je een man hebt gezien die een snor en een pet draagt. Wat doe je?Casus 3: Redden


Stel je bent op een meer. Een heel groot meer. Op dat meer zie je twee vlotten drijven. De ene helemaal links van je en de andere helemaal rechts. Nu is het zo dat ze allebei aan het zinken zijn. Op het ene vlot ligt je eigen kind. Die kun je redden, als je nu gaat zwemmen. Op het andere vlot liggen drie kinderen, van je buurvrouw. Die zou je ook kunnen redden, maar dan kan je niet meer naar je eigen kind. Je moet kiezen. Allebei de vlotten ga je niet halen. Alle kinderen kunnen niet zwemmen. Er is geen telefoon en er is niemand anders in de buurt. Wie red je?

--Nu liggen er ineens 10 kinderen op dat andere vlot. Wie red je nu?

--En nu liggen er 100. Wie red je nu?


Casus 4:  Kopen

Je wilt een nieuwe broek kopen. Een leuke broek kost maar 30 euro, alleen je hebt net op het nieuws gezien dat het bedrijf, het merk van die broek, hun kleren laten maken door middel van kinderarbeid in China. Oftewel: kleine kinderen van ongeveer 7 jaar zijn hier onder benarde omstandigheden aan het zwoegen voor deze broeken. De andere broek die je leuk vindt is van een ander merk en die kost 100 euro.


Casus 5: Een wet maken

Roken is niet goed voor je gezondheid. Jij bent minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Je bedenkt je dat al die rokers een risico lopen op ziektes. Daarom doe je een voorstel in de Tweede Kamer waarin roken en dus pakjes sigaretten in Nederland verboden worden. Toch zal niet iedereen het met je eens zijn in de Kamer, want sommige mensen roken zelf ook... Wat doe je?
© www.wonderwhy.nl