Les over schoonheidsidealen

Filosofische vraag:
Wat is mooi? Wat is schoonheid?In Birma leeft een volk, het Kayan-volk, waar het mooi gevonden werd voor vrouwen om een lange nek te hebben. Van jongs af aan kregen meisjes ringen om hun nek en om de zoveel tijd kwam er een ring bij, zodat de schouders naar beneden gedrukt werden. 
Nu nog steeds komt het voor, deels om nog steeds aantrekkelijk te zijn voor de mannen, en deels omdat veel toeristen er naar komen kijken.Chinese voet-inbinding. 
Nu niet meer populair, maar veel bejaarde dames hebben nog steeds mini-voeten door de afbinding.
In Thailand en meer Aziatische landen is het schoonheidsideaal een witte huid.
Daarom zijn er witmakende crèmes te koop en smeren dames zich in met veel zonnebrandcrème.In Nieuw-Zeeland bestaat een stam, de Maori, die gezichtstattoeages mooi vinden.


In India dragen vrouwen vaak gekleurde sari's, neus- en oorsierraden en bindi's.
In Japan was tot 1900 dit een schoonheidsideaal. Japanse vrouwen verfden bij een witgepoederd gezicht de tanden zwart met verf gemaakt van ijzer in azijn. Behalve dat ze het mooi en chic vonden staan, schijnt het ook gezond zijn voor je gebit: bescherming tegen gaatjes.
Het Masaivolk in Tanzania houdt van gekleurde sierraden. In de oren en soms ook in de onderlip maken zij gaten voor de sierraden waardoor de oorlel of de onderlip uitrekken.


Filosofische vraag: 
Hoe kan het dat overal ter wereld iets anders mooi wordt gevonden?


Filmpje: Dove Evolution Commercial. Dit laat zien hoe ongeveer het westerse schoonheidsideaal eruitziet.Filosofische vraag:
Wat betekent een schoonheids-'ideaal'?
Is het goed dat deze idealen bestaan?