Training FMK

Twee trainingszaterdagen achter de rug, 9 en 16 maart 2013. In een prachtig landelijk gelegen boerderij in Woerden, staat een ronde oude stal die is omgebouwd tot cursusruimte. Met mooi parket, een grote houten tafel, warme kachels en koffie, thee en M&M's, hebben we hier een perfecte plek voor onze bijeenkomst, georganiseerd door ons, WonderWhy, en Wereldwijs Filosoferen.

Negen mensen hebben zich ingeschreven voor deze intensive. Met informatieve presentaties, uitwisselingen van tips en ervaringen, lesmateriaal en vooral veel oefenen, krijgt iedere deelnemer door dat het echt niet zo simpel is om te filosoferen met kinderen, maar dat het wel ontzettend interessant kan zijn. Natuurlijk oefenen we met elkaar, en dus niet met echte kinderen, en het niveau is daarom wat 'volwassener' van aard dan in de klas. Maar hoe het moet, het verzinnen van een scherpe vraag, het uitwerken van de mogelijke routes die het gesprek zou kunnen gaan, het ontwerpen van oefeningen die aansluiten op het thema, dat zal de docent toch in z'n eentje moeten doen. En dan komt het belangrijkste: het begeleiden van een gesprek. De Socratische houding, het doorvragen, kanaliseren, niet te suggestief, geen eigen mening, en aansturen op een zo filosofisch mogelijk gesprek.

We hebben het geoefend en het was leerzaam. Misschien zijn we nog niet helemaal klaar. Nog niet uitgeoefend. We zullen voor een follow-up zorgen!
In ieder geval gaat iedereen geïnspireerd naar huis en we hopen dat iedereen genoeg ideeën, lef en kansen heeft om het gewoon te gaan DOEN. Want daar leer je dan vervolgens nog het meeste van.
foto's: Hanneke Marttin