Filosofieboekje door scholieren voor kinderen

De scholieren Anouk Sijbers (17) en Judith Weusten (18) schreven ‘Identiteitscrisis?!’ Met hun enorme fascinatie voor filosofie, wilden zij heel graag een boekje schrijven om jongere kinderen, van een jaar of 12, kennis te laten maken met filosofie. Een briljant boekje was het gevolg. 

In het boek behandelen zij de vraag 'Wie ben ik?'. Op een luchtige grappige toon, tackelen zij deze zwaarfilosofische vraag, door en visies bekende filosofen de revue te laten passeren, zoals Hume, Descartes en Freud. Op verbluffende wijze verwerken ze de filosofische stof tot een vermakelijk boek, dat leest als een trein. 

Ook is niets fout bij filosofie en je kunt overal vraagtekens bij zetten. De kennis die je bij filosofie opdoet kun je toepassen op je dagelijks leven en dan kom je tot oplossingen die je zelf nooit kon verzinnen!

"Judith en ik zitten op 6VWO, en ons lievelingsvak is filosofie. Dit is omdat je met filosofie over dingen nadenkt waar je normaal helemaal niet bij stil staat, maar wat wel heel belangrijk is! Want wat is geluk nou eigenlijk? Hier kun je geen duidelijk antwoord op geven maar het is wel heel belangrijk omdat iedereen natuurlijk gelukkig wilt worden! En wie ben jij nou eigenlijk? Want als je niet echt weet wie je bent, kun je dan wel weten wat je wilt worden? Als je dit al weet, waar komt dit vandaan? Is dit al vastgelegd in je genen of komt dit door je opvoeding? Of moet je dit nog helemaal zelf kiezen en ben je niet beïnvloed. Al dit soort interessante en erg belangrijke vragen worden gesteld bij filosofie.
Toen we een profielwerkstuk moesten maken, wisten we gelijk dat dit voor filosofie werd. We kwamen al snel op het idee om een kinderfilosofieboekje te gaan schrijven. Eerst hebben we een onderzoekje gedaan naar bestaande kinderfilosofieboekjes, naar wat wij en kinderen er leuk aan vonden en wat niet. Deze dingen hebben we proberen te verwerken in ons eigen boekje. Ons boekje heet ‘Identiteitscrisis’ en denkt eens wat dieper na over de vraag ‘Wie ben je?’ Want als je dit aan iemand vraagt, krijg je meestal zijn of haar naam als antwoord. Maarja, is iemand met dezelfde naam dan ook precies hetzelfde als jij? Nee, natuurlijk niet! Maar wat maakt jij nou jezelf? Pfft. Dat is best een lastige vraag! Heel wat filosofen hebben hier over nagedacht.  En deze filosofen proberen wij makkelijk en leuk uit te leggen in ons boekje. Suzanne Groeneveld heeft hier leuke tekeningen bij gemaakt. Het is een kleine inleiding in de wereld van de filosofie, met ons boekje willen we laten zien dat filosofie heel leuk kan zijn, en ook voor kinderen!"


Klik hier om het boek te bestellen!