TV KidsFlits


Afgelopen donderdag, 13 oktober 2011, is Sabine van WonderWhy te gast geweest in het programma KidsFlits. Dit tv programma wordt gemaakt in het LUMC en live uitgezonden over de hele kinderafdeling. Daarna is het elke dag nog te zien voor een week lang.

Sabine werd geinterviewd over het filosoferen met kinderen. Samen met de interviewers en de gast uit het ziekenhuis, Jesse (12), is er voor de camera gefilosofeerd. De vraag "kunnen dieren ook denken?" zette goed aan het denken.

Jesse dacht dat ook honden in elk geval iets denken als ze besluiten om het bevel van hun baasje ("Zit!") op te volgen. En visssen zelfs: blijkbaar kunnen die hun vinnen bewegen en dat doen ze toch zeker met hun brein, dus dat is ook iets van gedachten. Maar denken dieren wel eens iets over de toekomst? Jesse dacht van niet. Alleen in het nu. En denken ze dan in taal of in beelden? Sommige honden bewegen zich in hun slaap, dan is het duidelijk dat ze dromen. Betekent dromen ook denken? En denken mensen wel eens in taal, in woorden? Of zijn het altijd plaatjes? 

Ook de interviewers Casper en Ineke filosofeerden goed mee. Het kraken van hersens was te horen in de techniek-kamer en iedereen was het erover eens: kinderen kunnen goed filosoferen en het is hartstikke leuk (ook voor volwassenen). Jesse wist bij aanvang niet wat filosoferen was, maar binnen een paar minuten bleek hij de grootste filosoof.

Helaas kunnen we de uitzending niet posten, in verband met de privacy van de kinderen in het ziekenhuis.